EL NOSTRE PATRIMONI HISTÒRIC

 

     




     


   






 

Dediquem aquesta pàgina al nostre patrimoni històric.

Hem penjat aquí tots els enllaços a les pel·lícules de les conferències del cicle "CAMINS PER LA MAR" organitzat conjuntament amb el Club Nàutic de l'Escala

3  Part 1ª.    Part 2ª      3ª part

4.  Part 1º.        Part 2ª  
6.            7.  

                       


                                           
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


VIDEO DE LA COMUNICACIÓ:
 Nous documents excepcionals: l’àrea megalítica de Vilanera. 

per part de Dra. Anna Bach Gómez, Dra. Dolors Codina Reina, Dr. Miquel Molist Montaña, M. Francesca Pullia, Marta Santos Retolaza

En el marc del Seminari internacional: Orígens i desenvolupament del megalitisme arcaic a la península Ibèrica.


__________________________________________________________________________-

UNA PROPOSTA DEL FÒRUM PER VILANERA

                                         👆

_________________________________________

Hem visitat les ruïnes de la base Loran a l'Estartit amb la Gent del Ter per reivindicar que deixin de ser privades i que tornin a ser del poble per fer un espai de memòria de la Guerra Freda.

Una revindicació molt necessària avui que tornem a estar en guerra. Recordem que el pacte de Madrid de  1953 entre Franco i els USA, li va donar el vist i plau internacional al dictador i ens van instal·lar les bases militars de Rota i Torrejón que avui fa servir la OTAN.






_________________________________________

En 1999 en el número 15 de la revista COTA ZERO parlant del patrimoni deiem:
"En aquest sentir es il·lustrativa l'actitud recent de l'Ajuntament d'un poble molt relacionat (afectat) amb l'arquelogia com el de l'Escala. Ha defensat davant la llei de costes la tradicionalitat d'unes barraques privades en una platja mentre que per altra banda cauen una darrera l'altra sota les maquines excavadores-especuladores totes les cases de pescadors del poble, els jardins i els horts i s'eternitza la revalorització del pòsit de la sal o la constitució d'un inventari patrimonial."
 
Ara 22 anys més tard, el 2021, sembla ser que per fi tindrem un CATÀLEG DE PATRIMONI exhaustiu per l'Escala, si finalment s'aprova definitivament.
 
Mentres tant TENIM ENCARA TEMES PENDENTS URGENTS
________________________________________________________________

Les ruïnes de 2 esglésies medievals CONTINUEN en condiciones precàries.

CAL UNA ACTUACIÓ URGENT DE RESTAURACIÓ I DIGNIFICACIÓ.

Les imatges parlen per si mateixes:

L’església romànica de Sant Vicenç 

-aixecada entre el segle X i el XI- amb la seva necròpolis.

Conserva ENCARA la meitat nord de l’absis semicircular i VA DESAPAREIXENT el mur lateral nord de la nau. 

A l’exterior, a l’est, hi ha construccions posteriors.

El creixement de la vegetació a sobre dels murs amenaça la integritat dels murs.

 

CAL UNA NETEJA I CONSOLIDACIÓ URGENTS:


FOTO 2020: J. Estévez

Foto de 2009


MONESTIR I ESGLÉSIA DE VILANERA

Els vuit vents i la deixadesa va fent desaparèixer poc a poc el darrer mur de la part alta d'un dels pocs cenobis femenins benedictins medievals.

Foto J. Estévez, 2009

Foto A. Palomo, 1994  

____________________________________________________________________

ESTEM A LES PORTES D'UN NOU CRIM PATRIMONIAL?

La darrera casa de pescadors que queda al nucli urbà de l’antic de l’Escala al carrer del Sol nº10 continua en perill de ser enderrocada. Una de les edificacions d’habitatge més antigues del poble. Tornem amb el tema del catàleg patrimonial local. Estava catalogada (el catàleg d’edificis amb valor patrimonial arquitectònic i històric perdut en un calaix de la casa de la vila) i se suposava que hi ha aturada de llicencia d’obres per part de l’equip de Govern de l’Ajuntament. Després de l’enderroc del xalet de Martí Albert al Passeig, un veritable crim patrimonial. 

La casa amenaçada d’enderroc és una antiga botiga (magatzem de pesca amb un petit habitatge mariner), d’una planta amb taulat i escalera en una entrada que fa de patí i un semi-subsòl de magatzem per estris i xarxes. Era de la família Callol, que el fill de la Bordas, en Pere, va mantenir fins a la seva defunció.

Segons l'estudiós M.D. Pinyero, aquest edifici forma part d’un nucli de botigues marineres de finals del segle XVI i primers del XVII que es van construir entre els carrers de l’Església, Carrer Nou (ara germans Masferrer) i el del Sol. Fins ara la casa s’havia mantingut igual que en el moment de la seva edificació. 

Desprès de l'enderroc de la casa del passeig Lluis Albert, ja portem 4 enderrocs de cases que figuraven en el nou inventari que va encarregar l'ajuntament a finals de  l'any passat. Sembla ser que aquest nou catàleg ha servit a les promotores i propietaris per afanyar-se a enderrocar les cases que havien guardat per especular mes endavant.




La gent i els col·lectius que defensen l’arquitectura marinera i popular escalenca considera que el municipi pateix un continu atropellament del patrimoni arquitectònic i històric local.

Ja no es només que es preservi aquest patrimoni immoble sinó fins i tot es hora de preguntar-nos de que serveix tenir un REGIDOR DE PATRIMONI? Alguna persona de l'arxiu municipal ha fet algun treball de documentació arquitectònica i fotogràfica abans de la possible propera desaparició d'aquesta casa?

 

LES ESTRUCTURES RURALS DE PEDRA SECA ESTAN EN PERILL.

S'hauria de fer urgentment un inventari cartogràfic

i fotogràfic i restaurar les més signficatives.

 

L'actuació dels col·leccionistes de pedres

 i dels pirates roba-pedres 

a banda de la urbanització irrespectuosa

les posen en perill d'extinció. 

 

             Resultat de la feina del "ol·leccionista de pedres" desmontant i apilonant les pedres de les parets de Vlanera

 




1 comentario:

  1. Sobre Patrimoni ja n’hem parlat diverses vegades en aquest bloc (veieu p.e. escrits de l’any 2019) però és bo no deixar-ho córrer.
    A l’Escala i des de l’ajuntament surt molt aquesta paraula com a valor important cara al nostre futur econòmic. Tot i que hem anat veient que en tenen un concepte molt restringit, exclusiu i lligat a circumstàncies polítiques i sovint a interesos de particulars (recordeu el tema de la casa del passeig Lluis Albert o el tema del tall del camí ramader de les Corts, la muralla romana de l’estany de Poma…).

    Ara mateix el tema “el paisatge és patrimoni” el tenim ben viu i entenem les conseqüències, de tota mena, que se’n poden derivar si no ho defensem.
    El paisatge a defensar pot ser rural, urbà, natural -terrestre o marí- o una combinació de tots.
    És la història que els lliga i els fa importants per a la gent actual. És la seva incorporació i l’estima que desperten en la gent el que transforma qualsevol element -des d’una simple pedra o un banc fins un horitzó- en patrimoni.

    Un paisatge a recuperar, urgent, es el que explica el molí de sant Vicenç: els recs i les estructures, l’edifici i la maquinària, la història de les persones que el feien funcionar i de les que l’utilitzaven, la de les persones propietàries, i dels voltants que ens ajuden a entendre el paper que tot plegat va tenir en la història local i general.
    Amb la publicació del llibret sobre el molí s’ha fet ja gran part de la feina evidenciant el que pot aconseguir un intens treball de recerca.
    Però no podem deixar que aquesta història s’acabi aquí. Hi falta una peça patrimonial fonamental.
    I en aquest últim aspecte hi trobem una urgència. L’edifici de la que va ser l’església de sant Vicenç (d’on li ve el nom al molí) està pràcticament a terra… però no del tot. Encara queda una part conservada de l’absis que està a punt de caure.
    Cal una acció urgentíssima de apuntalament per evitar un colapse irreparable.
    No costaria tant a l’ajuntament: tenen una brigada, tenen arquitecte, tenen persones -els millors especialistes en arqueologia i arquitectura medieval- dispossats a aconsellar el que faci falta. Nomès haurien de comprar un parell de sacs de ciment, que des d’aquest blog els hi oferim amb molt de gust.

    Per revaloritzar adequament aquesta peça tan important del nostre patrimoni cal un manteniment de l’edifici i de l’entorn proper on hi havia el cementiri (encara es veuen les pedres de les tombes de les persones que ens precediren).
    I aquests treballs de manteniment s’haurien d’ampliar fins a permetre lligar església/molí/ recs i fer entenedor tot el conjunt.

    ResponderEliminar